petpaty



Bukalemunlar neden yavrularını yer konusunda bukalemunlar hayatta kalmak için bazen yavrularını yemek zorunda kalabilirler. Bunun dışında daha fazla üreme şansı içinde kendi yavrularını yediklerini görebilirler. Bukalemunlar, kendi yavrularını koruyamayacaklarını öğrendikleri an kendi yavrularını kendileri öldürürler.

Hayvanlar yavrularını neden yer sorusunda oldukça sık görülen bukalemunlar hayvanlar aleminin en ilginç ve özel hayvanlarından biridirler ve hem beslenme amaçlı hem de korunma amaçlı olarak yavrularını tüketebilirler. Özellikle farklı olaylar karşısında renk değiştirmeleri bukalemunları ilginç kılmaktadır. Sadece renk değiştirmeleriyle değil, birbirinden bağımsız göz hareketleri, ince ve uzun yapışkan diliyle öne çıkıyor ve genellikle ağaç dallarında yaşıyorlar.

 Erkek Bukalemunlar Neden Yavruları Yer?




Bukalemunların özellikleri genel olarak çok şaşırtıcı ve sadece dişi bukalemunlar değil erkek bukalemunlar da yavruları yemektedir. Erkek bukalemunlar arasında dişiye sahip olmak için kendi aralarında kavga ederler, eğer dişinin önceki eşi kaybederse öbür erkek o dişi bukalemunu sahiplenir ve kendi çocukları olmasını ister.

Erkek bukalemunlar neden yavrularını yer konusunda, bazen erkek olan diğer erkekten olan yavru bukalemunları öldürebilir. Bazen de yeteri kadar besin bulamayan anne bukalemunlar tekrar üreyebilmek için en zayıf hasta olan bukalemunu veya en hasta olanı öldürüp yer. Bu nedenle bukalemun cinsleri birçok nedenden dolayı yavrularını tüketebilmektedirler.

Anne Bukalemunlar Neden Yavruları Yer?


Bukalemun dünyasında sadece erkek bukalemunlar değil anne bukalemunlarda yavrularını yiyebilmektedir. Özellikle hasta ve zayıf olan yavruları korumak her zaman daha zordur bu nedenle anne bukalemunlar bu yavruları yerler. Çoğu zaman annelerin yavrularını neden yediklerini araştırırken bazı varsayımlar bulunur. Terk edilemeyen bir yuva ve avcı saldırısı olduğunda en uyarlanabilir seçenek genellikle yuvayı terk etmek veya farklı bir yavru için fırsat beklemek olur.

Anne bukalemunlar neden yavrularını yer konusunda başka bir hayvan yumurtalarını avlamak için yuvasına saldırdığı zaman dişi onları önceden yer. Böylece anne yavrularını yediği zaman avcının amacına ulaşmasını engeller üstelik bu yamyamlık eyleminin sağladığı enerjiden yeniden üretmek için yararlanır. Bukalemunlar yavrularını yerken üzülmezler ve hem erkeği hem dişisi yavrularını acımasızca yiyebilirler.

Bukalemun Ne Yer?


Özellikle bukalemun beslemek isteyen insanların en çok merak ettiği konulardan biri bukalemun ne yer sorusudur. Bukalemunlar kertenkele ailesinden oldukları için böcek, karınca ve benzeri canlılarla besleniyorlar. Canlı hayvanlarla beslendikleri için onlara hazır halde verdiğiniz ölü hayvanları yemezler. Bukalemunlar bir gün içerisinde 20 ila 30 canlı sinek, 7 ila 8 canlı çekirge veya 10 kadar ufak hamamböceği ile beslenebilirler.

Bukalemunlar kendi doğasında genellikle küçük canlıları yemeyi tercih eder. Karınca, hamam böceği, böcek, çekirge ve canlı sineklerle beslenirler. Bunun dışında birçok böcekle bukalemunlar beslenirler fakat besin bulamadıkları zamanlarda yavrularını yiyebilirler.

Bukalemun Özellikleri


Bukalemunlar, vücutları yanlardan basıktır ve başın üst tarafında miğfer şeklinde bir çıkıntı bulunur. Dilleri ise boylarının yaklaşık 1-15 katı uzunluktadır, dilleri hareketleri ve yapışkandır ve jet uçağıyla kıyaslayacak olursak jetlerden 5 kat daha hızlıdır. Bukalemun özellikleri şu şekilde özetlenebilir,

  • Gözleri bağımsız hareket eder, biri aşağı bakabilirken göz kapakları da kalındır.

  • Kuyruğu kavrayıcı özelliktedir ve ön ayakta 3, dışta 2 parmak bir arada birleşmiştir, arka ayaklar bunun tersidir.

  • Doğal ortamları içerisinde yeşil renktedirler, ortamın durumuna göre renk değiştirebilmektedirler.

  • Benekler, çizgiler oluşturabilirler ve çok ağır hareket edebilirler. Buna ek olarak bir dalın üstünde çok uzun süre hareketsiz kalabilirler. Genel olarak bukalemun özellikleri bu şekildedir ve buna ek olarak bukalemunların tüm türleri birbirleriyle aynı özellikleri gösterirler.


Bukalemun Türleri


Kendi yavrusunu yiyen hayvanlar arasında bulunan bukalemunlar, dünya üzerinde 80 civarında bulunuyor. En yaygın ve bilinenleri arasında peçeli bukalemun, panter bukalemun, jackson bukalemunu, parson bukalemunu, chamaeleo ve Türkiye’de görülen bir tür olarak bayağı bukalemun türleri bulunuyor.

Bukalemun türlerinin neredeyse birçoğu kendi yavrusunu yiyebilmektedirler. Bukalemunların insan hayatına girmesiyle beraber bukalemun üreme şekli de merak ediliyor. Bukalemunlarda yumurtlama ve doğurma olmak üzere iki şekilde üreyebilirler. Jackson bukalemun türü ve birkaç tür daha doğurarak ürüyorlar.  5 ila 6 aylık bir gebelik döneminden sonra 8 ila 30 arası bukalemun yavrusu dünyaya geliyor.



petpaty.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *